Menneen viikon Helsingin Sanomat (25.3.) uutisoi Kirkkonummen ”keksinnöstä”, jonka avulla on pystytty luopumaan vuokralääkäreistä ja samalla parannettu perusterveydenhuollon akuuttiaikojen saatavuutta. Kokenutta terveydenhuollon ammattilaista uutisointi lähinnä surettaa, koska Kirkkonummen ratkaisu on lähinnä perinteinen hyvin toimiva terveyskeskuspäivystys. Siis kelpo konsepti, joka oli vuosituhannen alussa käytössä laajalti ympäri maata. Virkalääkärit hoitivat kukin vuorollaan virka-ajan jälkeistä päivystystä hieman kunnan mukaan joko ilta-aikaan tai jopa ympäri vuorokauden. Potilaat saivat hoitoa ja lääkärit korvaamattoman arvokasta päivystyskokemusta. Päivystämisvelvollisuus kuului lääkäreiden virkaehtosopimukseen. Kuuluu edelleenkin, mutta velvollisuudesta on aikojen saatossa muodostunut kuollut kirjain. Tämän seurauksena esimerkiksi yöpäivystyksestä ykskantaan kieltäydytään nykypäivänä perusterveydenhuollon piirissä.

Vuokrafirmat haistoivat muutoksen tuulet parikymmentä vuotta takaperin. Päivystystoiminta alkoi muuttua vaivihkaa kalliimmaksi ulkoistusten ja vuokratyön mukana. Tämä johti hiljakseen maakunnallisiin mammuttipäivystyspisteisiin, joista tuli itseisarvo. Päivystysvuorot jaetaan enenevissä määrin joko ulkoistuksin tai erillissopimuksin. Nyt olemme tilanteessa, jossa perusterveydenhuollon lääkärin työhön ei käytännössä ole kuulunut velvoittavana osana päivystämistä vuosikausiin. Päivystyspisteitä on purettu ja esimerkiksi Keski-Suomen hyvinvointialueella tk-päivystys tulee olemaan harvinaisuus Sairaala Novan ulkopuolella. Virka-ajan ulkopuolella palvelua löytää ainoastaan Jämsästä ja Äänekoskelta. Yöllä ei niistäkään. Muuten toiminta tulee keskittymään  Novaan.

Terveyskeskuspäivystyksen hintavuus on suoraa seurausta vuosikausia jatkuneesta taitamattomasta johtamisesta, vuokratyön esiinmarssista sekä lääkärikunnan lisääntyneestä mukavuudenhalusta. Tämä koskee koko Suomea muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta ja syntynyt tilanne voi olla peruuttamattomasti korjaustoimien ulkopuolella. Perusterveydenhuollon kollegoita ei oikein voi tilanteesta syyttää, koska yksi osaamattoman johtamisen seurauksia on työvoiman valuminen yksityiselle sektorille. Tuolloin työkuormitusta täytyykin keventää juuri raskaammasta päästä eli päivystyksestä. Kohta olemme vieroittaneet sukupolvellisen tk-lääkäreitä päivystystyöstä, eikä virkalääkäreistä osaajia pian löydy edes etsimällä. Tekijöitä kyllä saa isolla rahalla, kuten olemme nähneet. Jos ei saa, niin ratkaisu on päivystysten keskittäminen ja noidankehä on näin valmis.

Jostain virisi virisi ajatus akuuttilääketieteen kaikkivoipaisuudesta päivystyksen saralla myös Suomessa. Olisiko sitten ollut tv-sarja ”Teho-Osasto”? Mihin tarvitaan erillisiä päivystäviä lääkäreitä, jos meillä on olemassa oma erikoisala akuuttityötä varten? Akuuttilääketiede on erinomainen tuki ja hyödyllinen kokonaisuus erityisesti kookkaissa sairaaloissa, mutta perinteisiä erikoisaloja ja näiden päivystystarvetta se ei pysty korvaamaan edes siellä. Jo pelkästään erikoislääkäreiden koulutusvaatimukset sanelevat tämän. Akuuttilääketiede on muodostunut massapäivystyspisteiden erikoisalaksi ja on ollut siinä mielessä vauhdittamassa perusterveydenhuollon päivystysten alasajoa. Tästäkään ei voi yhtä ammattitaitoista osaajaryhmää syyttää. He tekevät työtä, johon ovat kouluttautuneet niissä olosuhteissa, jotka heille osoitetaan.

Kirkkonummella pyörä on keksitty viime hetkellä uudestaan. Toivottavasti tästä huomataan ottaa mallia laajemminkin. Osaava johtaminen ja houkuttelevat työolot saattavat tehdä sen, että onnistumme vielä palauttamaan päivystystyön osaksi ”virallista” perusterveydenhuoltoa. Päivystys ja akuuttipalveluiden saatavuus ovat terveydenhuollon näyteikkuna, sekä potilaille että motivoituneille ammattilaisille. Päivystysten keskittämisessä on saavutettu rajat ja ylitetty ne jo vuosia sitten. Riippumatta palveluverkon rakenteesta akuuttipotilaat tulee hoitaa joka tapauksessa. Mielestäni se kannattaa tehdä motivoituneesti, ammattitaidolla, turvallisesti, kohtuullisin etäisyyksin ja kustannusvaikuttavasti. Aivan kuten Kirkkonummella.