Geriatri Jouko Laurila ja Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Jukka Mattila ottivat vieraskynäkirjoituksessaan (HS 9.4.) varsin kielteisen kannan ikäihmisten Kelakorvauksiin perustuvaan valinnanvapauskokeiluun. Kritiikki pohjaa siihen, että yli 65-vuotiaat olisivat kategorisen monisairas huonon toimintakyvyn kansanosa. Yksityisen järjestelmän puitteissa heidän tarpeisiinsa ei kirjoittajien mukaan siis kyettäisi vastaamaan.

 

Tämä ei pidä paikkaansa. Myös ikäihmisillä on yksittäisiä, helppohoitoisia ja yhdellä käyntikerralla ratkeavia ongelmia. Pääkipu, ihottuma, kausiallergiat, polvisärky, selkävaivat, mahakipu, tyrän toteaminen tai vaikkapa ylähengitystieinfektiot eivät vaadi perusterveellä ikääntyneellä sen enempää kuvantamisia, verikokeita tai toistuvia käyntejä kuin nuoremmiltakaan.

 

Helsinkiläisten ikäihmisten aineistoon perustuen 44 % kaikista yli 65-vuotiaista kokee terveytensä keskitasoiseksi tai huonommaksi ja 41 % kokee toimintakyvyn rajoitteita sairastelun vuoksi. Kääntäen 56 % prosenttia kokee terveytensä hyväksi ja 59 % prosenttia elää ilman toimintakyvyn rajoitteita. Ikääntyneistäkin siis suurin osa on terveitä. Tavanomaisille vastaanottokäynneille on myös heidän joukossaan kysyntää. Ja tässä käsiteltiin yli 65-vuotiaita yhtenä kokonaisuutena. 65-75-vuotiailla kokemus omasta voinnistaan on vieläkin parempi.

 

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla on paljon yksityistä lääkäriasemia, jotka ovat tulleet ihmisille tutuksi vaikkapa työterveyden kautta. Hallituksen kokeilussa ajatus on, että ihminen itse saisi valita lääkärinsä. Näin ihminen voisi eläköidyttyäänkin  käydä tutulla asemalla, jos ja kun siellä on vapaita aikoja saatavilla. Monilla paikkakunnilla yksityinen sektori pystyisi tällä tavoin helpottamaan kasvavan kysynnän luomaa painetta. Siksi kokeilu on perusteltu ja odotammekin tuloksia mielenkiinnolla.

 

Lääkäriliitto vastustaa kokeilua äänekkäästi. Yksi peruste kritiikille on suunniteltu hintakatto, joka on ammattiyhdistysliikkeelle luonnollisesti punainen vaate. Lääkäriliitto kehotti jopa jäseniään olemaan hoitamatta näitä potilaita, mitä pidän kovin harkitsemattomana ulostulona. Muissa Euroopan maissa lääkärin toimiminen yrittäjänä tai asiakkaan mahdollisuus valita oma lääkärinsä ei herätä tällaista vastarintaa.

 

Ville Väyrynen

Kansanedustaja

Sosiaali-ja terveysvaliokunnan jäsen