Kuningaslaji on kuningaslaji

Share |

Sunnuntai 23.8.2020 klo 21:47 - Ville Väyrynen


Suurena jalkapallonystävänä liityin noin vuosi sitten innolla mukaan JJK:n toimintaan hallituspaikan muodossa. En omaa varsinaista lajitaustaa, mutta Rovaniemellä kasvaneena poikavuosien RoPS-huuma on kantanut aina aikuisiälle asti. JJK seurana ei ole entuudestaan tuttu ja tulinkin siinä mielessä ulkopuolisena osaksi kettuperhettä. Vanhana lappilaisena ja vannoutuneena RoPS-fanina asetelma oli aluksi jopa hieman jännittävä. 

Alusta alkaen oli selvä, että olin päässyt osaksi varsin omistautunutta ja lajiin intohimoisesti suhtautuvaa yhteisöä. Taannoinen notkahdus oli juuri saatu selätettyä ja visio sekä suunnitelmat tulevasta olivat varsin selkeät. Siinä mielessä pääsin mukaan varsin kiitollisessa vaiheessa ja ensimmäinen vuosi menikin lähinnä hallitustoimintaan ja seuraan tutustuessa. Tämä oli siksikin välttämätöntä, että ilman minkäänlaista vertailupintaa menneisyydestä on varsin hankala luoda pitkäjänteistä hahmotelmaa myöskään tulevaisuuteen. 

Alkuvaiheen totuttelujakso päättyi viime viikolla varsin sopivasti Palloliiton järjestämään laatuauditointiin, jossa sain olla yhtenä hallituksen edustajana läsnä. Kaiken kaikkiaan laatujärjestelmän ja auditoinnin ympärille muodostuva kokonaisuus oli varsin myönteinen  kokemus. Se antoi palloliitosta positiivisen ja seurayhteistyöhön motivoituneen kuvan ollen toisaalta erinomainen työkalu arvioitaessa oman seuran toimintaa, tavoitteita ja mahdollisia kehityskohteita tulevaisuudessa. Tämän prosessin osittain läpikäyneenä pääsee entistä valmiimpana jatkamaan seurakehitystyötä kohti tulevia vuosia. 

Keskisuomalaisen jalkapalloilun lippulaivana JJK ansaitsee pitkän tähtäimen suunnitelman, jossa huomioidaan yhtälailla talous, urheilullisuus, yhteisöllisyys ja paikalliset pelaajapolut. Toisaalta aseman mukana tulee vastuu huolehtia alueellisesti harrastus- ja kilpailutoiminnan mahdollistamisesta taitotasoon tai tavoitteisiin katsomatta. Kokeilukynnys junioreille ja miksi ei vanhemmillekin harrastajille tulee olla matala, samoin kuin lajin jatkamiskynnys niin ikään tasosta ja tavoitteista riippumatta. 

Vuoden verran toimintaa seuranneena ja auditoinnin läpikäyneenä olen vakuuttunut, että seura on erinomaisella tiellä kaikki yllä mainitut näkökohdat huomioiden. Toiminta on taloudellisesti kestävällä pohjalla, tulevaisuuteen suhtaudutaan realistisella maltilla myös urheilullisten tavoitteiden suhteen ja paikallisten nuorten pelaajapolusta kannetaan huolta. Keskeiset henkilöt ovat aidosti jalkapallon ja paikallisen urheilukulttuurin  asialla. 

Odotankin innolla tulevia vuosiani osana kettuperhettä ja mahdollisuuksia vaikuttaa toimintaan omalla pienellä panoksellani. Seuratoiminta on muutenkin kaikin puolin virkistävä tuulahdus muuten suhteellisen hektisen työelämän vastapainoksi. Vaikka leipätyössäni tai politiikassa ei sinänsä mitään vikaa ole, ehkäpä parhain puoli tässä toimessa omalta kannaltani on se, että siinä ei juurikaan ole yhtymäkohtia kumpaankaan. 

Avainsanat: Jalkapallo


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini