Saatiin ohjeistus, sillähän se hoituu

Share |

Perjantai 7.8.2020 klo 13:21 - Ville Väyrynen


Koronavirus on tekemässä odotettua paluutaan. Lomakausi on lopuillaan, koulut alkavat, ihmiset palaavat töihin ja rajoituksia on purettu yhteiskunnassa juuri suunnitelmien mukaan etenkin ravintoloiden ja joukkokokoontumisten suhteen. Myös ulkomaanmatkailu on jälleen käynnistynyt ja on päivänselvää, että tässä tilanteessa tartuntamäärät lähtevät uuteen nousuun. Nähtäväksi jää, minkälaisella strategialla THL ja hallitus lähtevät leviämistä rajaamaan niin, että yhteiskuntamme ei joutuisi kokemaan kevään kaltaista, silloin täysin välttämätöntä halvaantumista uudestaan. 

Opetus- ja kulttuuriministeriö näyttäsi avanneen pelin 4.8. päivittämällään ”ohjeistuksellavarhaiskasvatukseen, kouluille, oppilaitoksille ja korkeakouluille koronaviruksen ehkäisemiseksi”. Suositus on sinänsä tervetullut ja oppilaitoksiin tuleekin keskittyä potentiaalisen leviämisen havainnoimiseksi ja rajaamiseksi. Ohjeistuksessa huomio kiinnittyy lauseeseen ”Varhaiskasvatukseen, kouluun tai työpaikalle ei jatkossa saa tulla hengitystieinfektio-oireisena ennen kuin mahdollinen koronavirustartunta on suljettu pois testeillä.” Ymmärrän tekstin niin, että jokainen aikuinen tai lapsi on testattava kaikkien hengitystieoireiden yhteydessä koronan varalta ja pidettävä eristyksissä vastausten valmistumiseen asti.

Lähestymme flunssakauden alkua. Aikuinen sairastaa vuodessa 2-4 flunssaa, lapsilla lukumäärän kivutessa lähelle kymmentä vuosittaista episodia. Tästä on helppo ynnätä, millainen räkämyrsky edessämme jälleen lähikuukausina on. Tämän hetken testausmäärämme on 4000-5000/vrk ja kapasiteettia ilmeisesti riittää 13 000 kappaleeseen. Alueittain jo nyt on tilanteita, joissa testiin pääsyä joutuu odottamaan parikin vuorokautta ja vastauksia toisen mokoman. Tämä tarkoittaa sitä, että yhden taudin varmistaminen muuksi kuin koronaksi kestää käytännössä työviikon verran. Mitä tapahtuu muutaman viikon kuluttua, kun korttelin jokaisessa ruokakunnassa on pärskivä jäsen?

Jos testauskapasiteettiamme ei moninkertaisteta ja testeihin pääsyä sekä vastausten saamista nopeuteta merkittävästi, en näe minkäänlaista mahdollisuutta selvitä ohjeistuksen mukaisesti ilman, että yhteiskuntamme alkaa jälleen yskähdellä uhkaavalla tavalla. Ero kevään suunniteltuun alasajoon tulee olemaan se, että tällä kertaa sama tapahtuu hallitsemattomasti. Poissaolojen määrä tulee olemaan valtava. Aikuiset ovat kotona odottelemassa omia tai pienten lastensa vastauksia. Pienyrittäjät ovat helisemässä  yritysten pyörittämisen muuttuessa mahdottomaksi. Uskoisin tilanteen olevan hankala myös oppilaitosten kannalta suuren osan oppilaista ollessa kotona ilman kunnolla organisoitua etäopetusta. Myös valtaosa opettajista käy vuoron perään odottamassa nuhavastauksiaan. 

Ohjeistuksia ja toimintaohjeita on hyvä tehdä. Toivoisin kuitenkin tiettyä realismia ja tosiasioiden tunnustamista esim. flunssakauden suhteen. Helppoja ratkaisuja ei varmasti tarjolla ole, mutta pelkillä ideaalimaailman kuvaelmilla emme saa ohjeistuksia toteuttamiskelpoisiksi. En sinänsä ota toimintaohjeisiin kantaa epidemian hoidon näkökulmasta, mutta jos suosituksen mukainen linja valitaan, tulee toimintaan myös ohjata sen toteuttamiseen vaadittavat resurssit niin, että ensisijaisena tavoitteena olisi kaiken odotteluajan minimoiminen. Muita vaihtoehtoja ei ole.

 

 

Avainsanat: Korona, pandemia, flunssa


Kommentit

17.8.2020 22:22  Jussi K.

Ihmettelen, miksi ihmisistä ei oteta enemmän vasta-ainetestejä, esim. samalla kun käyvät koronatestissä.
Mielestäni, tällä tavoin saataisiin paljon selkeämpi/laajempi kuva viruksen kokonaistilanteesta (levinneisyys, oireettomat tapaukset jne.), eikä vain sen hetkistä tilannetta.
Testaus myös järjestelmälliseksi. Luulenpa että, osa Suomalaisista ei vain mene kovin vapaaehtoisesti hakemaan kahdenviikon karanteenia.

Mitä jos kyseisen taudin onkin jo sairastanut esim. 50-60% meistä? Nyt ollaan tekemässä jatkuvasti muuttuvia rajoituksia, kun päivässä ilmenee 30 kpl. uutta aktiivista tapausta (puhdas esimerkki).

Perustan tämän näkemyksen osittain siihen, että esim. viime joulukuussa pohjoisen matkailukeskuksessa, eräällä työpaikalla, 80% työntekijöistä oli suht pitkällä saikulla (flunssan tapainen, mutta lääkärit ei tiennyt tarkkaa syytä), suurin osa matkailijoista oli Kiinasta.. Oikeasti, kuinkahan moni esim. pohjoisen matkailualalla työskentelevää ihmistä, ja heidän läheistä, on jo saanut tartunnan kertaalleen, tästähän ei ole mitään dataa.

Nyt näyttää, että kaikki päätökset tehdään aktiivisten tapausten perusteella. Eikö lisädata olisi äärimmäisen tärkeää, tässä vaiheessa, kun viruksesta tiedetään niin vähän?

Ymmärrän kyllä, että tällä olisi hintalappu, mutta kuinka paljon maksaa jatkuvasti suljettu Suomi?

Sanomattakin on selvää, että tauti on vaarallinen ja ihmisten terveys&turvallisuus menee kaiken edelle mutta koska näillä päätöksillä ja rajoituksilla on todella kauaskantoiset seuraukset niin toivoisin, että niiden perustana olisi hieman enemmän dataa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini