Loma alkoi ja kaikki on sekaisin

Share |

Maanantai 8.6.2020 klo 11:18 - Ville Väyrynen


Ja niin tuli kulman takaa jälleen hartaasti odotettu kesäloma. Lähtökohdat tälle lomalle ovat useammaltakin kantilta varsin poikkeukselliset. Korona jatkaa kierrostaan ja näin ollen tänä kesänä koko loma vierähtää kotimaan kamaralla, mikä ei ole ollenkaan huono vaihtoehto.  Poikani kanssa joudumme odottamaan vielä vuoden Tanska-Suomi-ottelun huumaa samoin kun koko perheen interrail-seikkailua. 

Kotimaan politiikka on kiehumispisteessä valtiovarainministerin jätettyä pestinsä ja ulkoministerin kulkiessa kohusta toiseen. Kaiken tämän keskellä sotea yritetään jälleen pakkopuristaa kasaan. Raskaan kirurgian keskittäminen on täysin vaiheessa ja uusi Keski-Suomen Keskussairaalamme on kohta potilaita vaille valmis. Mielenkiintoista nähdä, minkälaiseen maailmaan, kirurgiseen ja poliittiseen, saan palata kolmen viikon lomaltani.eeron_kuva_9.jpg

Maailmallakin kuohuu jopa hieman huolestuttavasti Yhdysvaltain rotumellakoiden tiimoilta.Twitter käy aiheen ympärillä omaa outosävyistä pikaviestidebattiaan lähinnä ääripäiden välillä. Tähän keskusteluun oman kuvottavan lisämakunsa toi istuvan kansanedustajan (PS) avoimen rasistinen ja ihmiselämää halveksuva haudalla tanssiva someperformanssi. Tämänhetkinen yhteiskunnallisen keskustelun tempo ja sävy huomioon ottaen on outoa, että tuo kohu hautautui niinkin nopeasti. Esimerkiksi eduskunnan puhemiehistö ei ole ottanut julkisuudessa asiaan ainakaan näkyvästi kantaa, mikä on mielestäni varsin yllättävää. 

Pandemiankeskustelukin hakee alkuvaiheen solidaarisuuden ja kansallisen yhtenäisyyden jäljiltä vielä hieman uomaansa. Sairaalamme tyhjenevät koronapotilaista, kuolleisuus on pientä ja uusia tartuntoja on maanlaajuisesti onneksi vain 0-50 tapausta/vrk. Edelleen jaksamme silti keskustella maskisuosituksista ja testausmääristä, vaikka epidemia on käytännössä hiipunut. Tilanne saatiin jo kertaalleen haltuun ilman kansanmaskeja. Toisaalta, mahdollisen toisen aallon tullessa en näytön puuttuessa uskaltaisi laskea pelkän maskin käytön varaan, vaan luottaisin jo kertaalleen hyväksi havaittuihin keinoihin muokaten näitä kertyneeseen tietoon nojaten. 

Nyt on jo kiire siirtää keskustelu täydellä painolla tulevien kuukausien elvytys-, työllisyys- ja taloustoimiin. Sieltä uskon löytyvän poliittisesti mielekästä tekemistä sekä hallitukselle että oppositiolle. Epidemia näyttäisi hoituvan varsin hyvin ilman poliittista ristivetoakin. Jälkisammutuksessa siitä taas lienee jopa hyötyä.

Lopuksi toivotan kaikille huikean riemukasta kesää. Nauttikaa saunasta, vapaa-ajasta ja kesäisistä herkuista. Turvaväleistä ei ole vielä aika luopua. Peskää käsiä, yskikää hihaan ja pysykää kipeänä kotosalla. Maskit tai politiikka eivät epidemiaa pysäyttäneet. Sen pysäytti jokainen yksittäinen suomalainen kukin omilla vastuullisilla valinnoillaan. 

Avainsanat: Korona, kesäloma, kansanmaski


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini