USA seilaa vailla kapteenia

Share |

Torstai 9.4.2020 klo 14:57 - Ville Väyrynen


En ole koskaan pitänyt Presidentti Donald Trumpista. Tapa jolla hän itseään ilmaisee on lähinnä häpeäksi mille tahansa demokraattiselle yhteiskunnalle, riippumatta hänen poliittisista linjauksistaan. Silti katson huolestuneena sivusta kun hän kaivaa omaa poliittista hautaansa hetkellä, jolloin varsin suuri kansakunta kaipaa kipeästi johtajuutta. Tapa jolla hän on johtanut maataan ennen koronakriisiä ja sen aikana, on osoittanut uskomatonta ylimielisyyttä, kypsymättömyyttä ja ennen kaikkea kyvyttömyyttä tunnustaa oma erehtyväisyytensä. Hänen ulostulonsa ovat ylimielisiä, ristiriitaisia, narsistisia tai kaikkea näitä yhtä aikaa.  Poikkeustilan aikana hänen faktoja välttelevä, uhoava populisminsa menettää tehonsa. Ikävä kyllä se johtaa tilanteeseen, jossa kansakunta jää ilman johtajaa kriisin keskellä.

 Liittovaltio päätyi suosittelemaan maskien käyttöä kansalaisille. Ohjeistusta antaessaan ehkäpä maailman vaikutusvaltaisin mies kuitenkin sanoi käytön olevan vapaaehtoista eikä hän itse maskia aio käyttää. Hänellä oli myös selkeä perustelu kannalleen: "Kun tervehdin presidenttejä, diktaattoreita, kuninkaita, kuningattaria... En vain näe sitä itseni yllä, en yksinkertaisesti näe." Tuo voisi kuulostaa jopa hellyttävän itseriittoiselta, ellei hänen omia kansalaisiaan parhaillaan kuolisi tuhansittain pandemian uhreina. Ja ellei hän kävisi kriisin keskellä omaa yhä hankalammaksi muuttuvaa vaalikampanjaansa.

 Sen lisäksi, että yhdysvalloilla ei ole vakavasti otettavaa johtajaa, heiltä puuttuu myös pandemiatilannetta ajatellen toimiva terveydenhuoltojärjestelmä. Kansalaisten terveydenhuolto perustuu varsin pitkälti työsuhteiden mukanaan tuomiin sairauskuluvakuutuksiin. Nyt työttömyyden kasvaessa räjähdysmäisesti viikosta toiseen, miljoonat tippuvat vakuutuksen piiristä pois. Sairasvakuutusmaailma on muutenkin niin sekava, ettei yksittäinen potilas pysty päättelemään, kuinka paljon hänen hoitonsa tulee lopulta maksamaan. Riskiryhmiin kuuluvat ovat usein myös niitä keillä on puutteellinen vakuutusturva. On varsin perusteltu pelko, etteivät vähävaraisimmat hakeudu hoitoon ajoissa tai ollenkaan. Myös tämä hankaloittaa epidemian hillitsemistä.

 Liittovaltion johdon ollessa liikkeellä populismin voimalla, ainoaksi toivoksi jää osaava ja vahva johtaminen osavaltiotasolla. Tämäkin haave näyttää kaatuvan osavaltioiden keskinäisiin ristiriitoihin, ja tarjouskilpailuihin laitteistosta. Nämä kilpailut ovat jo nostaneet laitteiden hintoja jopa kaksinkertaiseksi.

 Populistinen johtaminen ja toimimaton terveydenhuoltojärjestelmä aiheuttavat koronakriisin selvittämisen suhteen vakavan ongelman. Tästä ongelmasta kärsii tavallinen, ristivedosta hämmentynyt kansalainen. Samaan aikaan hänen johtajansa pelkää näyttävänsä hassulta tervehtiessään diktaattoreita maski naamalla. 

Avainsanat: korona, USA, Trump, Pandemia


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini