Yrittäjiä ei saa unohtaa

Share |

Tiistai 24.3.2020 klo 8:48 - Ville Väyrynen


Koronaepidemian vuoksi yritysten ja yrittäjien tilanne on erittäin huolestuttava.  Suurin osa maamme ravintoloista, majoitusliikkeistä, matkailuyrityksistä, takseista, liikuntakeskuksista ja lukemattomista muista pk-yrityksistä on nyt todellisissa vaikeuksissa. Asiakkaita ei ole. Kassavirta tulee merkittävästi pienenemään tai ehtymään kokonaan. Lomautukset, irtisanomiset ja jopa konkurssit ovat todellinen uhka myös asiansa hyvin hoitaneissa yrityksissä.

Ravintoloiden kohdalla sulkemisen este on ymmärtääkseni myös vakuutusturvaan liittyvä. Jos sulkeminen perustuu omaan arvioon, vakuutusturva raukeaa. Jos taas käsky tulee valtionjohdolta, on yrittäjällä mahdollisuus hakea korvauksia vakuutusyhtiöltä. Tätä taustaa vasten on helppo ymmärtää ravintoloitsijoiden tuskastumista hallituksen päätöstä odotellessa. Kokoontumisrajoituksiinkin peilaten tilanne tuntuu erikoiselta, koska parhaimmillaan ravintoloissa on satojen henkien sisäänottokapasiteetti ilman ulkopuolisia rajoituksia.

Juuri nyt näyttää siltä, että tilanne tulee todennäköisesti pitkittymään kesään ja pahimmillaan sen ylitsekin. Jotta konkurssiaalto voidaan välttää, tulee toimenpiteisiin ryhtyä välittömästi. Ensimmäisiä merkkejä on jo nähtykin lainantakauksiin ja yrittäjän työttömyysturvaan liittyen. Tämä ei kuitenkaan riitä. Vuokrat juoksevat täysimääräisinä asiakkaista tyhjentyneissä yrityksissä. Eri aloilla toimivilla yrityksillä on lisäksi omat ongelmansa, kuten esimerkiksi liikuntakeskuksien asiakkuuksien keskeytykset. Pelkkä lisälainamahdollisuus ei ratkaise tilannetta. Lomautukset tulee mahdollistaa nopeammin ja se mahdollisuus tulee voida laajentaa myös määräaikaisiin työntekijöihin poikkeusolojen aikana.  Yritysten taloudellisia rasitteita pitää pystyä keventämään ainakin pahimman yli. Ratkaisut voivat liittyä esimerkiksi verotukseen, työnantajamaksuihin tai yrittäjän sosiaaliturvaan, kuten kokoomus on omassa paketissaan esittänyt.

Ravintoloille tulee antaa sulkemismääräys ensi tilassa. Tätä puoltaa kokoontumisille jo annetut rajoitukset ja ravintoloitsijoiden erittäin hankala tämänhetkinen tilanne. Tilanteen eläessä tulee kyetä dynaamisiin ja reaktiivisiin ratkaisuihin ensisijaisena tavoitteena estää työttömyys ja konkurssit. On tärkeää muistaa, että yritykset ovat tämänhetkisessä kriisissä ilman omaa syytään ja vailla vaikutusmahdollisuuksia.

Me tavalliset kansalaiset voimme tehdä osamme käyttämällä paikallisia palveluita tilanteen sallimissa rajoissa. Rajoitusten hellittäessä kannattaa viettää lomansa kotimaassa ja pyrkiä omalta osalta auttamaan yrittäjiä takaisin jaloilleen. Lomaile tuolloin Lapissa, syö ulkona, suosi suomalaista.

Oma alani, terveydenhuolto on priorisoitu ja valmiusasteemme on erinomainen. Kunhan säilymme terveenä, selviämme kyllä. Yrittäjien tilanteesta olen aidosti huolissani.

Avainsanat: korona, yrittäjä


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini