Kokoomuksen mentävä aukko

Share |

Tiistai 10.3.2020 klo 10:10 - Ville Väyrynen


Poliittinen keskustelu hengittää ääripäiden ja kärjistysten kautta. Kun puoluekartan molempia laitoja hallitaan populistisella ja mustavalkoisella retoriikalla, on maltillisia äänenpainoja hankala saada kuuluviin. Ääriajattelu, voimakas kärjistäminen ja tahallinen väärinymmärtäminen tuntuvat johtavan kannatuksen kasvuun, joten realistinen ja vastuullinen politiikan teko kuulostaa tylsältä. Realismi ja harkinta eivät ole otollisia kasvualustoja populistiselle politikoinnille. Pitkäjänteistä ja tavoitteellista politiikkaa niiden varaan taas on helppo rakentaa, kunhan antaa aikaa sille, että tarpeeksi usein toistettu viesti uppoaa kuulijoihin.

Hyvä esimerkki tämänhetkisestä poliittisesta ilmapiiristä on Kreikan ja Turkin rajalla meneillään oleva siirtolaiskriisi. Keskustelusta saa mielikuvan, että käytössämme on tasan kaksi vaihtoehtoa. Voimme ottaa jälleen kaikki Eurooppaan ja Suomeen haluavat vastaan turvallisuusuhista ja hallitsemattomasta tilanteesta piittaamatta. Tai sitten emme päästä Eurooppaan ketään. Käännytämme kaikki pyrkijät kumiluodein, vesitykein ja kyynelkaasulla ikään tai sukupuoleen katsomatta. Kaipaisin keskusteluun harmaan eri sävyjä. Aitoa, rauhallista vuoropuhelua ja monimutkaistenkin vaihtoehtojen läpikäyntiä. Kansallisesta turvallisuudesta on pidettävä huolta käytettävissä olevin keinoin. Hallitsematon maahantulo on estettävä. Käännytyspäätöksiä on tehtävä ja pantava täytäntöön tehokkaasti. Samalla haluaisin kuitenkin nähdä myös inhimillisyyttä päätöksenteossamme, jotta löydämme keinot aidosti hädässä olevien auttamiseksi.

Vastaavanlaista äärilaitojen taistelua käydään myös ilmastopolitiikasta tällä hetkellä. Mustavalkoisen kentän kaksi laitaa kuvittelevat, että hankaliin ongelmiin on löydettävissä yksinkertainen ratkaisu. Keskustelu tyrehtyy juupas–eipäs -tyyppiseksi twitter -nokitteluksi ilman yritystäkään aidosti rakentavaan, vastapuolta kunnioittavaan keskusteluun.

Keskustelun velloessa ääripäissään sekä vasemmalla että oikealla, jää niiden väliin varsin hyvin maltillisen ja vastuullisen politiikan mentävä aukko. Tuohon aukkoon toivoisin Kokoomuksen jatkossakin itsensä asemoivan ilman tarvetta määrittää itseään suhteessa oikealle tai vasemmalle. Tarvitsemme pohdiskelevaa, useamman vaihtoehdon huomioonottavaa keskustelua ja realistista otetta äärimmäisen hankaliin kysymyksiin. Oman ennalta päätetyn mielipiteen tai kovin kapean poliittisen ideologian vangiksi ei voi jäädä. Perustellut vastakkaisetkin näkökulmat on hyvä ottaa huomioon ja pohtia löytyisikö niistä molemmista jotain hyvää. Joskus voi jopa myöntää olleensa väärässä, uskottavuuttaan silti menettämättä. Niin kuin elämässä muutenkin.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini