Antti Rinne- lupaava poliitikko

Share |

Sunnuntai 15.9.2019 klo 9:45 - Ville Väyrynen


Satanen lisää alimpiin eläkkeisiin, hoitajamitoitus 0,7:ään helppona parin rivin lakitekstilisäyksenä, 1000 lääkäriä ja 4000 hoitajaa lisää. Seitsemän vuorokauden hoitotakuu kiireettömiin perusterveydenhuollon lääkärikontakteihin. Leikata ei tarvitse juuri mistään ja toisen asteen koulutus kaikille ilmaiseksi. Ai niin, verojakin on varaa keventää pieni- ja keskituloisilta. On helppoa ja houkuttelevaa lähteä lupauksien tielle varsinkin jos tien päässä siintää pääministerin pesti. 

Puheenjohtaja Petteri Orpo yritti puolustaa omaa ja puolueensa kantaa hoitajamitoituskeskustelussa järkisyin, vetoamalla hoitajamäärän valtavaan lisäystarpeeseen. Hänet teilattiin sekä eduskunnassa että julkisessa keskustelussa, oikealta ja vasemmalta. 

Nyt, kun vaalit on käyty, yksi toisensa jälkeen havahtuu harmilliseen todellisuuteen, kuten myös pääministerimme lakonisella ”Ei ole rahaa”-tokaisullaan. Hiljalleen kaikki vaalien alla annetut, monien jo etukäteen epärealistisiksi mainitsemat lupaukset, näyttävät kaatuvan. 

Tilalle on tullut käsittämättömällä tavalla jopa tragikoomiselta vaikuttavaa höpinää ikkunoista kurkkivista, maitoa jakavista ”Onko kaikki hyvin? - posteljooneista”, jotka pitävät maaseudun vanhusten hyvinvoinnista huolta. Ja tämä kaikki 30% alennetulla palkalla - totta kai.

Voiko tilanteesta syyttää meitä poliittisia päättäjiä, jos äänestäjät lankeavat ansaamme kerta toisensa jälkeen? Kyllä voi. Äänestäjän tulee voida luottaa poliitikon sanaan.  Toisinaan asetettuja tavoitteita ei saavuteta yrityksestä huolimatta. Sitä tapahtuu ja se tulee hyväksyä. Jos kuitenkin on ilmiselvää, että lupauksen antohetkellä lupauksen antaja tietää, ettei minkäänlaisia onnistumisen mahdollisuuksia ole, liikutaan jo varsin harmaalla alueella. Kyse on lievimmilläänkin äänestäjän harhaanjohtamisesta. Tätä tilannetta Kokoomus ja puheenjohtaja Orpo yrittivät välttää viimeiseen asti viime kevään hoitajamitoitusta koskevassa keskusteluissa, ja onnistuivat. Puheenjohtaja Rinteen tavoite taas oli pääministerin salkku. Myös hän onnistui. Lupaukset osuivat maaliinsa ja äänet riittivät. Välittömästi vaalien jälkeen takuu umpeutui. Politiikassa ei valitettavasti ole minkäänlaista kuluttajansuojaa. Kaikella ostamallasi on perävalotakuu ja näin ollen vastuu on kuluttajalla eli äänestäjällä, valitettavasti.

Kuluneella viikolla on kuultu hallituksen suunnalta erikoisia ja ristiriitaisiakin kommentteja. Ensin pääministerin suulla ilmoitetaan, ettei 4000 hoitajan lisäykseen ole varaa. Kuitenkin vasemmistoliitto ilmoitti heti perään, että 0,7:n hoitajan mitoitus tuodaan vaalikauden aikana valmisteluun. Pääministeri vakuutti jopa taistelevansa asian eteen ”leijonan lailla”. Ymmärtääkseni 0,7 mitoitus vaatisi kuitenkin juuri tuon 4000 hoitajan lisäyksen. Kysymys kuuluukin: Onko sitä rahaa vai ei?

Jaksan vielä toivoa, että maassamme olisi tilaa realismiin pohjautuvalle politiikalle. Puolueet esittelevät arvonsa, tavoitteensa ja keinonsa, kuinka näihin tavoitteisiin pyritään pääsemään. Näiden keinojen tulisi olla myös toteuttamiskelpoisia. Jotta äänestäjä voi tehdä perustellun päätöksen äänestyskopissa, tulee hänen voida luottaa siihen, että edes puolueet uskovat omien lupaustensa toteuttamiskelpoisuuteen. 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini