Tätäkö me haluamme?

Share |

Lauantai 7.9.2019 klo 14:32 - Ville Väyrynen


Islannissa vietettiin muutama viikko sitten muistotilaisuutta ensimmäiselle ilmastonmuutoksen tuhoamalle jäätikölle. Ökjokull -jäätikkö kutistui sadassa vuodessa 16 neliökilometristä 0,7 neliökilometriin. Jäätikkö lopetti hitaan liikkumisensa, eikä näin enää täytä jäätikölle asetettuja kriteereitä. Ilmastotutkijat arvioivat, että kaikki Islannin 400 jäätikköä tulevat katoamaan vuoteen 2200 mennessä. Viimeisten vuosikymmenten aikana jäätiköiden sulamisvauhti on kiihtynyt napa-alueiden ympäristön lämpenemisen seurauksena. Ilmastotutkijoilla on varsin selkeä konsensus siitä, että lämpeneminen on ihmisen toiminnan seurausta. Heinäkuu oli mittaushistorian lämpimin ja toukokuussa mitattiin ennätysmäärä hiilidioksidia ilmakehässä.jaatikko.png

Samaan aikaa Brasiliassa on tänä vuonna syttynyt jo 75 000 metsäpaloa. Suurin osa paloista on tarkoituksella metsänraivausta varten sytytettyjä. Ne tuhoavat Amatsonin alueen tärkeää hiilinielua ja samalla vapauttavat ilmaan lisää hiilidioksidia. Myös sademetsien luonnon monimuotoisuus alueella on vakavasti uhattuna. Paloja on tällä alueella ollut ennenkin runsaasti, mutta nyt niiden määrä on noussut 80% edellisvuodesta. Brasilian presidentti on rohkaissut ottamaan metsämaita viljelykäyttöön, vähätellyt paloja ja syyttänyt ympäristöjärjestöjä ”ympäristöpsykoosista”.

Meillä Suomessa ilmastokeskustelu ajautuu valitettavan usein muiden maiden syyttelyyn ja Suomen pienuuden korostamiseen. Eihän meidän toimilla voi olla mitään merkitystä, kun Intia sitä ja Kiina tätä. Tiukat päästötavoitteet vahingoittavat talouttamme eikä ilmastonmuutosta ole kiistatta todistettu. Meidän on helppo laittaa päämme pensaaseen, koska olemme niin pieni tekijä, emme tee mitään väärää ja kaikki on muiden syytä. ”Tiedemaailma on sellainen, että se elää omaa elämäänsä ja me täällä maapallolla eletään omaamme.”, julistaa keskisuomalainen europarlamentaarikkommekin äänivyöryn turvin. Tätäkö todella haluamme?

Ilmastopoliittisessa keskustelussa Suomella on erinomainen mahdollisuus nostaa kansainvälistä profiiliaan etenkin meneillään oleva EU-puheenjohtajuus huomioon ottaen. Me voisimme näyttää hyvää esimerkkiä ilmastoasioissa, valistaa tietämättömiä ja auttaa kykenemättömiä. Ympäristöteknologiset ratkaisut voisivat olla tulevaisuuden vientimme keihäänkärki. Tässä pelissä näytämme kuitenkin jäävän pahasti 16-vuotiaan ruotsalaisnuoren jalkoihin. Ilmastonmuutokseen tulee reagoida vaadittavin toimin riippumatta syyllisistä tai maamme koosta. Meidän täytyy ottaa vastuuta planeetastamme, jolla elämme ja jolla lapsemme lapsineen tulevat elämään. Todellisuuteen on herättävä heti.

Jäätikön muistotilaisuutta varten paikalle on kaiverrettu laatta, jossa lukee:

”Kirje tulevaisuudelle”

”Okjökull on ensimmäinen islantilainen jäätikkö, joka menettää jäätikköstatuksensa. Seuraavan 200 vuoden aikana loputkin jäätiköt tulevat kokemaan saman kohtalon.

Tämän monumentin tarkoitus on tunnustaa, että me tiedämme, mitä on tapahtumassa ja mitä tulisi tehdä.

Ainoastaan te tiedätte, teimmekö sen.”


Kommentit

7.9.2019 17:21  Ulla Palmu

Ville, samaa mieltä. Hyvä että kerroit oman kantasi. Ilmastonmuutoksen vähättelijöitähän riittää. VASTUU on meidän kaikkien. Omassa elämässä on tehtävä oikeita valintoja. SUOMI voi näyttää muulle maailmalle esimerkkiä.

7.9.2019 17:51  Riitta Suonpää

Hyvä kirjoitus Ville.Suomi on ollut esimerkillinen maa kautta historian alkaen jo naisten äänioikeudesta 113 vuotta sitten.Samoin esimerkillistä toimintaa toisen maailmansodan jälkeisissä sotakorvausasioissa sekä siirtolaispolitiikassa mm. Suomeen ja suomalaisuuteen luotetaan ja todella hyvä tilaisuus asettua etulinjaan nyt ilmastoasioissa.

7.9.2019 19:13  Johan

Omistatko auton? Kysyn ihan vain mielenkiinnosta.

7.9.2019 20:19  Ville

Omistan Johan, kyllä.

8.9.2019 8:13  Johan

Menee saivarteluksi, mutta olet varmasti tietoinen että 20 % Suomen hiilidioksidipäästöistä tulee liikenteestä. Autoissa vähäpäästöinen teknologia on jo olemassa, mutta esimerkiksi biokaasuautoille lätkäistään vuosittainen käyttövoimavero, joka vähentää niiden vetovoimaa kuluttajan silmissä. Näiden asioiden konkreettiseen muuttamiseen kannattaisi panostaa.

8.9.2019 8:54  Ville

Johan, aivan totta. Tästä keskusteltiin keväällä paljon. Itse uskon nimenomaan biopolttoaineisiin, ottaen huomioon sähköautojen tämänhetkisen akkuteknologian. Toivoisin verotukseen löytyvän jatkossa jonkinlaisen porkkanan, jotta ostamisesta tulisi houkuttelevampaa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini