Vaalikiiman katteettomat lupaukset

Share |

Tiistai 9.4.2019 klo 9:52 - Ville Väyrynen


Olen eduskuntavaalikampanjan aikana osallistunut useaan paneelikeskusteluun. Yhteistä paneeleille on ollut se, että niissä on täysin sumeilematta luvattu lisää resursseja yhteen sun toiseen kohteeseen. Kulloinkin keskustelun kohteena oleva asia on aina se ”keskeisin tekijä” kansakuntamme eriarvoistumisen, kantokyvyn, tulevaisuuden tai minkä milloinkin sinänsä tärkeän ja hyvän päämäärän kannalta.

Eräässä paneelissa luvattiin maksuton varhaiskasvatus ja kahden vuoden esiopetus, lisää erityisluokkia ja muita resursseja perusopetukseen, maksuton toinen aste, pidennetty oppivelvollisuus, terveyskeskusmaksujen poisto, 4500 uutta hoitajaa hoiva-alalle, lisää tutkimusmäärärahoja, poliiseja jne. Rahoituksesta ei tosin ollut tietoakaan, eikä siitä edes ehditty oikein keskustella.

YLE:n tentissä ehdotin terveyskeskusmaksuihin ja toisen asteen koulutukseen valikoivaa maksuttomuutta. Toisin sanoen palveluista maksaisivat ne, joilla siihen on varaa ja pienituloiset saisivat ne maksutta. Yllätyksekseni löysin itseni tilanteesta, jossa demarit ja vihreät vastustivat tätä jyrkästi. Tilanne oli erikoinen näin Kokoomuksen näkövinkkelistä.

Absurdiksi keskustelu muuttui siinä vaiheessa, kun terveyskeskusmaksut tulkittiin perusterveydenhuollon saatavuutta heikentäväksi tekijäksi. Terveydenhuoltomme ehkäpä hankalimman ongelman eli lääkäriaikojen saatavuudenratkaisuksi tarjottiin siis terveyskeskusmaksujen poistamista. Maksu luonnollisesti poistettaisiin kaikilta, tulotasoon katsomatta. Tämä lupaus toteutuessaan ainoastaan lisäisi jonoja jo ennestään ruuhkautuneessa tilanteessa terveyskeskuksissa.

Ymmärrän, että varsinkin näin vaalien alla poliitikoille tekee kipeää puhua resurssiemme rajallisuudesta ja on hankalaa miettiä, mistä se raha tulee, jos se ei tulekaan itsestään sieltä pankin seinästä. Oletetaan äänien olevan helpommin saatavissa lupauksilla, kuin vastuullisella eri vaihtoehtojen pohdinnalla.

Luotan kuitenkin äänestäjien arvostelukykyyn ja toivon, että realististen, rakentavien ja vastuullisten vaihtoehtojen tarjoamisellekin löytyy kannattajansa. Etenkin vasemmalla laidalla kun on tapana tarjota juuri vaalien alla aivan kaikille kaikkea mahdollista hyvää, vaikka rahoituksen perusta lupauksille olisi täysin epärealistisella pohjalla.

Kaikki yllä mainitut resursoinnin kohteet ovat tavoittelemisen arvoisia. Jotta saavuttaisimme niistä edes suurimman osan, joudumme miettimään niiden rahoitusta. Se tuotetaan joko veroilla, työllisyysasteen nostolla tai muualta tehtävillä leikkauksilla. Reaalimaailmassa joudumme myös miettimään, mikä panostuksen kohteista olisi ensisijainen ja mihinkä voisimme soveltaa maksuttomuutta valikoivasti.

Haluan tarjota tasapuoliset ja reilut mahdollisuudet kaikille kansalaisille, mutta toisinaan tasapuolisuus tarkoittaa sitä, että suurempituloiset kantavat vastuuta yhteisestä potista enemmän kuin pienempituloiset.

Aiemmin oletin myös muiden puolueiden ymmärtävän tämän.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini