Työllistävää elinvoimaa

Share |

Lauantai 23.2.2019 klo 14:51 - Ville Väyrynen


Elinvoimainen yritystoiminta ja korkea työllisyysaste ovat hyvinvointiyhteiskunnan tukipilarit. Edellinen mahdollistaa jälkimmäisen ja yhdessä ne ovat merkittävin verokertymään vaikuttava kokonaisuus. Meidän tulee mahdollistaa kitkattomasti käynnistettävä yrittäminen, madaltaa työllistämiskynnystä purkamalla edelleen siihen liittyvää liiallista byrokratiaa ja rohkaista etenkin pk-yrityksiä uusien työsuhteiden luomiseen

Toisaalta pienten yritysten peikkona on tietyillä aloilla suurten pörssijättien kuristusote koko kentästä. Jo useampaan kertaan peratussa hoivakatastrofissa näen yhtenä ongelmana pienten ja keskisuurten paikallisten yritysten ajautumisen sivuun markkinoilta. Pörssiyhtiöt ovat syöneet pienemmät kilpailijansa yksi toisensa jälkeen. Uskoisin omavalvonnankin toimivan tehokkaammin jos toimitusjohtaja kulkisi päivittäin kuntalaisten joukossa altistamassa itsensä suoralle palautteelle. Reklamaatiotilanteessa olisi helppo tietää keneen ottaa yhteyttä ja kevyemmissä organisaatioissa myös viesti kiirii ylimmälle johdolle huomattavan nopeasti.

Kuinka sitten voisimme saada jälleen paikallisväriä toimialalle? Vallitsevassa tilanteessa varteenotettavin vaihtoehto lienee yhteenliittymät, jolloin pienemmät yksiköt voivat yhdistää voimiansa tarkoituksenmukaisesti esim rekrytointiin, laadunvalvontaa ja kilpailutuksiin liittyen.

Julkisen puolen kilpailutukset esimerkiksi IT-puolella ovat turvonneet valtaviksi kokonaisuuksiksi. Jo pelkät kilpailutukseen osallistuville yhtiöille asetettavat kriteerit sulkevat paikalliset toimijat pois tarjouskilvasta. Kuntatasolla tämä on mielestäni lyhytnäköistä toimintaa. Jos kyseessä on kunnallinen projekti, tulisi pyrkiä siihen, että paikalliset yrittäjät saisivat reilun mahdollisuuden osallistua kilpaan samalta viivalta muiden kanssa. Näin projekteilla saataisiin ruokittua paikallista elinvoimaa ja seuraukset voisivat olla hyvinkin kauaskantoisia.

Työllisyys, yrittäjyys ja nimenomaan paikallinen yrittäjyys ovat merkittäviä tekijöitä, jotka pitävät yhteiskuntamme kulkusuunnan eteen- ja ylöspäin. Näitä tulee vaalia ja niissä on hyvinvointiyhteiskuntamme siemen.

Avainsanat: Työllisyys, yrittäjyys, elinvoima


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini