If everyone is thinking alike...

Share |

Sunnuntai 10.2.2019 klo 13:31 - Ville Väyrynen


Viikonloppu meni vauhdikkaasti vaalikampanjan parissa. Puolueen puheenjohtaja, valtionvarainministeri Petteri Orpo oli Keski-Suomen kierroksella ja me paikalliset ehdokkaat kampanjoimme puheenjohtajan vauhdittamana. Pariin päivään sisältyi vierailu Luhangassa, iltatilaisuus Jyväskylässä, Puheenjohtajien paneeli yliopistolla sekä vaalitapahtumia kävelykadulla, Äänekoskella ja Laukaassa.

Päällimmäisin puheenaihe oli luonnollisesti vanhustenhoidon kiistaton alennustila. Etenkin puheenjohtaja Orpo oli tulilinjalla aiheeseen liittyen sekä puheenjohtajapaneelissa että yleisökysymysten muodossa eri tilaisuuksissa. Tämä johtui Kokoomuksen  kielteisestä kannasta mekaaniseen 0,7 hoitajan minimivahvuuteen suhteutettuna hoivakotiasukkaiden lukumäärään. Orpo myönsikin Kokoomuksen epäonnistuneen viestinnässään aiheen ympärillä. Alkuvaiheessa käytetty desimaalivertaus karahti kiville ja sen jälkeen tilannetta on ollut hyvin vaikea korjata. Puheenjohtajatentissä etenkin Sanna Marin ja Li Andersson tuntuivat saavan tilanteesta ylimääräistä virtaa, Orpon ajautuessa hieman puolustuskannalle.

Kuulin useampaan kertaan puheenjohtajamme perustelut puolueen kantaan ja pystyn niiden takana seisomaan. Ei ole viisasta sitoa itseämme yhteen ainoaan lukuun, joka voi olla tietyissä tilanteissa inhimillisesti ajatellen aivan liian pieni ja toisissa tilanteissa taas sekä inhimillisessä että taloudellisessa mielessä tarpeettoman suuri.  Kunkin asukkaan kunto ja yksilöllinen tilanne ovat ratkaisevia tekijöitä resurssien tarvetta mietittäessä. Tämän aiheen ympärillä keskustelu pyöri hieman eri näkökulmista koko viikonvaihteen ajan ja Kokoomus luonnollisesti oli paineen alla puolustaessaan yksin näkemystään, jonka mukaan meidän ei tule tuohon yhteen ainoaan lukuun ripustautua. Arvostan sitä johdonmukaisuutta, millä Orpo kantansa ja kantamme takana seisoo. Se on sekä inhimillisesti että taloudellisesti perusteltu, kestävä linja. Kun siihen uskoo ja on aidosti sitä mieltä, että se johtaa parempaan lopputulokseen, sitä kannattaa puolustaa. Näin, vaikka se hetkellistä kannatusnotkahdusta tarkoittaisikin. Johdonmukaisuudesta ei tule tinkiä.

Itse olen painiskellut ja tulen jatkossa varmasti edelleen painiskelemaan puolueesta poikkeavan kantani kanssa siinä, mitä tulee terveydenhuollon palveluiden järjestämiseen. Huolimatta vankasta uskostani markkinatalouteen, olen edelleen vahvan julkisen terveydenhuollon kannalla. En usko, että laajalla ulkoistamisella tai kilpailutusten kautta tehtävällä yksityistämisellä olisi juurikaan mitään automaattisesti lankeavaa taloudellista- tai terveyshyötyä saatavilla. Päinvastoin, näen siinä taitamattomasti tehtynä suuria riskejä, jotka toteutuessaan tulevat olemaan erittäin hankalasti korjattavissa. Puolueeni sisällä olen mielipiteeni kanssa ilman muuta vähemmistössä. Aion kuitenkin kantani takana jatkossakin seistä. Olen valmis eriävän näkemykseni kerta toisensa jälkeen perustelemaan asiantuntijapohjalta, kuitenkin puoluetaustaani ja ehdokaskumppaneitani kunnioittaen.

Uskon johdonmukaisuuteen myös tässä asiassa. Se ei tarkoita välttämättä, että tahtoni tapahtuu juuri tässä ja nyt.  Mutta kokeneena ammattilaisena uskon saavani ääneni kuuluviin ja uskon myös, että kantaani kuunnellaan ja se myös otetaan huomioon tulevassa päätöksenteossa. Eriävillekin mielipiteille on tilaa, kunhan ne vahvasti perustelee. Uskon, että voin jatkossakin tuoda mielipiteeni esille ilman pelkoa, että joutuisin sivuraiteille. Tähän sain vahvistusta myös kahdenkeskisistä keskusteluista viikonlopun aikana.

Kun katson puolueen varsin laajaa ohjelmakokonaisuutta, pitäisin suurena yllätyksenä jos kaikista nyansseista oltaisiin edes ehdokkaiden kesken yksimielisiä. Eri sävyjä tarvitaan ja yksilöllisiä mielipiteitä tulee vaalia. Se on mielestäni Kokoomuksen vahvuus ja siksi tämä viikonloppu vain vahvistikin puoluekantaani. Kuten George Patton aikoinaan totesi: ”If everyone is thinking alike, then somebody isn`t thinking”.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini