Ehkäisevää hoivapalvelua

Share |

Keskiviikko 30.1.2019 klo 23:07 - Ville Väyrynen


kansikuva.png

Meneillään oleva hoivakotikeskustelu korostaa ongelmaa, joka meillä tulee olemaan vastassamme lähivuosina väistämättä. Väestön ikääntyminen tulee vaatimaan huomiomme ja enenevän osan voimavaroistamme sekä taloudellisessa että inhimillisessä mielessä. Ihmiset elävät pidempään terveinä ja mikä merkittävämpää, he elävät pidempään myös sairaina. Hoivapaikkojen tarve tulee lisääntymään samoin kuin keskimääräinen aika, jonka yksi henkilö tulee paikkaa tarvitsemaan.

Tuon iänikuisen yksityinen vs julkinen tinkaamisen pyrin nyt välttämään kokonaan. Sen sijaan pohdiskelen lähinnä sitä, mitä voisimme yhteiskuntana ja mahdollisesti yksilöinä sekä yhteisöinä tehdä, jotta väkisinkin kasvava hoivapaikkojen tarve pysyisi jatkossa mahdollisimman pienenä. Avainsana tässä tulee olemaan ennaltaehkäisy. Meidän tulee tehdä kaikkemme, jotta ikääntyvät kansalaiset ja läheisemme pystyisivät elämään täyttä (tai lähes täyttä) elämää kotioloissa omatoimisena tai tarvittaessa tuettuna.  

Ikääntyvistä tulee meille jatkossa yhteiskunnallisesti merkittävämpi ja lukumäärältään kasvava ryhmä. Eläkkeelle jäädään entistä terveempinä ja toimintakykyisempinä. Meidän tulee panostaa hyvän henkisen ja fyysisen toimintakyvyn ylläpitämiseen kaikin mahdollisin keinoin kerhoilla, liikuntaryhmillä ja seuroilla. Yhteisöllisyys on suuri voimavara läpi elämän. Sitä tulee ruokkia myös ikääntyvien osalla.

Kuljetuspalvelut, esteetön liikkuminen ja neuvola-tyyppiset ikäkausitarkastukset tulevat näyttelemään merkittävää osaa toimintakyvyn ylläpitämisessä. Lonkkamurtuman tai aivoinfarktin jälkeisessä kuntoutuksessa ollaan jo yksi askel myöhässä. Meidän tulee panostaa toimiin, joilla näitä tapahtumia estetään ja ehkäistään. Matot ja kynnykset eivät saa kaataa vanhuksia ja korkea verensokeri tulee hoitaa. Ikääntyneillä ravitsemustila näyttelee merkittävää osaa sairauksissa ja etenkin niistä toipumisessa.Usein vanhusväestön ruokavalio kapenee, ravitsemustila heikkenee ja sitä kautta toipuminen erilaisista terveydellisistä notkahduksista heikkenee ja hidastuu. Neuvolatoiminnan yhteyteen olisi luonnollista järjestää myös ravitsemusohjausta. Näiden kaikkien keinojen onnistunut käytännön toteuttaminen tulisi ymmärtääkseni johtamaan parempaan toimintakykyyn ja sitä kautta laitoshoitopaikkojen tarpeen  pienenemiseen. Uskon pieniä vastaavia työkaluja löytyvän lukemattomia jos asiaa katsotaan aidosti ikääntyvien näkökulmasta.

 Kaikkien näiden yhteiskunnallisten keinojen lisäksi peräänkuuluttaisin entistä enemmän sukulaisten omista vanhemmistaan ja isovanhemmistaan kantamaa huolta ja vastuuta. Liian usein nähdään irvokas näytelmä, jossa läpi vuoden yksin sinnitellyt vanhus tuodaan juhlapyhän yhteydessä sukulaisten toimesta päivystykseen oletuksena, että nyt on isä/äiti/mummo/pappa saatava kuntoon. Jos kantaisimme omistamme huolta hieman enemmän pitkin vuotta, kysyisimme kuulumisia ja reagoisimme murheisiin, voitaisiin nuo juhlapyhien suurremontit mahdollisesti välttää kokonaisuudessaan. Tässä olisi ajateltavaa varmasti itse kullekin, myös allekirjoittaneelle.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini