Mitä sinä sinne politiikkaan? Hyvä työ ja kaikki...

Share |

Sunnuntai 27.1.2019 klo 13:31 - Ville Väyrynen


”Miksi ihmeessä haluat heittää urasi hukkaan ja lähteä muiden haukuttavaksi?”. ”Sinä veitpaikan lääkiksestä, pysy lestissäsi.” ”Miksi jättää hyvä työ ja lähteä politiikkaan?”

eeron_kuva_1.jpg

Kannustavien kommenttejen lisäksi tällaisiakin olen saanut, tutuilta ja tuntemattomilta. Jokainen näistä pitää sisällään sekä virhetulkintoja että –oletuksia. Seuraavassa perustelen miksi.

 En todellakaan ole heittämässä uraani hukkaan. Olen tehnyt täysipäiväistä lääkärin työtä kohta 15 vuotta, näistä gastroeterologisen kirurgian erikoislääkärinä 7 vuotta. Olen saanut auttaa lukemattomia potilaita ja sitä kautta myös heidän omaisiaan, lapsiaan ja vanhempiaan. Olen päässyt vaikuttamaan kymmenien tulevien kirurgien urapolkuun motivoimalla heitä ja auttamalla ongelmatilanteissa. Joidenkin kohdalla olen jopa saattanut vaikuttaa erikoisalan valintaan. Uskon, että osaltani olen auttanut myös vaativan syöpäkirurgian jatkumista Keski-Suomessa. Jos nyt lopetan kirurgin työn, en missään nimessä koe urani menneen hukkaan. Päinvastoin, uskon ehtineeni rakentaa erittäin hedelmällisen urapolun monellakin tapaa, eikä politiikan harjoittaminen sitä yhtään heikennä. Itse asiassa saan käyttää työelämästä hankittua asiantuntemustani ihmisten yhteiseksi hyväksi myös vaikuttamistyössä. Minulla on vankka tausta työelämästä ja voin käyttää sieltä saamaani kokemusta, viedäkseni tämän maan asioita eteenpäin omia ja yhteisiä arvojamme seuraten.

 En myöskään usko altistavani itseäni erityiselle haukkumiselle sen enempää kuin missään muussakaan ammatissa. Haukkuminen saattaa toki olla hieman julkisempaa, mutta jos politiikkaan ryhtyy niin ulkoinen kritiikki ei voi tulla yllätyksenä. Varsin usein myös asiallinen kritiikki mielletään haukkumiseksi, mitä se ei tietenkään ole.

 En vienyt kenenkään paikkaa Lääketieteellisessä. Pääsin sinne omin avuin. Suoritin opintoni säädetyssä ajassa ja olen tehnyt koulutustani vastaavaa työtä 15 vuotta. Juuri tämän vuoksi uskon, että minua tarvitaan eduskunnassa. Ammattilaista, jolla on paljon kokemusta ja annettavaa alalta, johon merkittävä osa yhteisistä verovaroistamme käytetään.  

Usein kuulee puhuttavan hieman ilkeämielisesti ”poliittisista broilereista”, joilla tarkoitetaan koko työuransa politiikan parissa olleita ammattilaisia. Heitä maassamme on, hyvin taitaviakin, mutta mielestäni perimmäinen kansanvaltaisen demokratian idea olisi pitää heidät kuitenkin vähemmistössä. Jos todella haluamme KANSAN edustajia, mikä parempaa kuin vuosien työuran tehnyt ammattilainen, joka tuo päätöksentekoon oman kokemuspohjansa ja asiantuntemuksensa omalta alaltaan, käytännön elämästä. En usko kansanedustuslaitoksen alkuperäisenä ideana olleen täyttää istuntosalin paikkoja ammattipoliitikoilla vaan kattavalla läpileikkauksella kansastamme.

 Haluan tehdä politiikassa pitkän ja uskottavan uran. Jotta tämä olisi mahdollista, olen mielestäni hakemassa eduskuntaan juuri oikealla hetkellä. En liian aikaisin vaarantaakseni ammatilaisstatustani. Toisaalta en ole myöhässäkään ajatellen kehittymisen mahdollisuutta politiikassa. Niinpä en ole missään nimessä heittämässä uraani hukkaan, vaan ottamassa siitä irti kaiken mahdollisen hyödyn yhteisen edun nimissä.

 Lopuksi haluaisin vielä hieman kritisoida tuota viimeisessä väittämässä mainittua hyvää työtä. Kaikki työ on mielestäni hyvää. En osaa luetella ”huonoja” töitä. Tämä johtuu siitä, että niitä ei yksikertaisesti ole olemassa. Kansanvallan kannalta on tärkeää, että saamme politiikkaan mukaan asiantuntemusta yhteiskunnan eri osa-alueilta. Oma osaamisalueeni tulee ensi vaalikaudella olemaan ratkaisevassa roolissa, kun sosiaali- ja terveyssektori on saatava toimimaan potilaiden ja (sosiaalipuolella) asiakkaiden hyväksi. Rahat on saatava riittämään jokaisen ihmisen hyvään ja arvokkaaseen hoitoon.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini